Press "Enter" to skip to content

ПУБЛІЧНЕ ЗВЕРНЕННЯ МІСЬКОЇ ВЛАДИ ДО СПІВВЛАСНИКІВ ЖИТЛОВОГО КОМПЛЕКСУ «РІВʼЄРА» У МІСТІ МИКОЛАЄВІ

Департамент ЖКГ 0

ПУБЛІЧНЕ ЗВЕРНЕННЯ МІСЬКОЇ ВЛАДИ ДО СПІВВЛАСНИКІВ ЖИТЛОВОГО КОМПЛЕКСУ «РІВʼЄРА» У МІСТІ МИКОЛАЄВІ

Протягом кінця 2023-2024 років мешканці житлового комплексу «Рівʼєра» стикнулися із проблемою повʼязаною із забезпечення власних осель теплопостачанням. Борги, що утворилися по різним причинам перед НАК «Нафтогаз-Україна» у колишнього надавача послуги із теплопостачання (ТОВ «ЖЕК-5») відповідно до вимог Закону України «Про теплопостачання» залишаються за обʼєктом теплогенерації (за котельнею), який з кінця 2023 року обліковується за новоствореними ОСББ у вказаному житловому комплексі. 

Мешканці житлового комплексу не погоджуючись із вказаною правовою дефініцією (зазначеною у Законі України «Про теплопостачання») намагалися в судовому порядку відстояти свою позицію стосовно того, що борги накопичені приватним ЖЕКом, який обслуговував вказаний житловий комплекс повинні залишатися за цим ЖЕКом. 

Наближається кінець літа і, як наслідок, незабаром і початок опалювального сезону 2024-2025 років, судові провадження із порушеного вище питання тривають, а тому є загроза, що до початку опалювального сезону це питання не буде вирішено.

У звʼязку із зазначеним, ініціативна група мешканців житлового комплексу «Рівʼєра», яка намагається вжити дієвих заходів для сталого проходження опалювального сезону 2024-2025 років, потребує отримання відповідей на питання, що найбільш турбують мешканців житлового комплексу «Рівʼєра». З метою надання цьому питанню максимальної прозорості та розуміння, міська влада надає відповіді на порушенні ініціативною групою питання (нижче наведенні питання та відповіді на них).

1. Взяття на МОТЕ боргу співвласників (колишнього боргу ТОВ «ЖЕК-5») перед Нафтогазом.

2. Забезпечення безперебійної подачі тепла.

3. Встановлення генератору для безперебійного обігріву в умовах відсутності світла. Заправка/обслуговування за рахунок МОТЕ.

4. Забезпечення ремонту обладнання (при необхідності) за рахунок МОТЕ.

5. Здійснення нарахувань за стандартною вартістю за Гкал, як і по всьому місту.

6. Обрання форми договірних відносин з МОТЕ.

На питання ініціативної групи співвласників багатоквартирного будинку (будинків) ОСББ «Рів’єра Миколаїв», департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради та ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» (далі – МОТЕ),  за умови прийняття об’єктів  теплової генерації (котелень) вказаного  ОСББ в комунальну власність Миколаївської міської територіальної громади та подальшою передачею їх на баланс МОТЕ, з правом господарського відання, надають відповіді в порядку поставлених питань. 

  • Відповідно до частини 3 статті  22 ЗУ «Про теплопостачання», правонаступником за борговими зобов’язаннями з енергоносіїв стає суб’єкт господарювання якому надано майно з вироблення теплової енергії. Враховуючи це, якщо співвласниками ОСББ «Рів’єра Миколаїв» буде прийнято відповідне рішення про передачу об’єкта (об’єктів) теплової генерації багатоквартирних будинків, якими управляє вказане ОСББ на баланс Миколаївської міської територіальної громади, а в подальшому МОТЕ, останнє автоматично стає правонаступником боргів за спожитий газ по даному об’єкту (об’єктам) теплової генерації перед постачальником природного газу.
  • Постачання теплової енергії для потреб населення, в тому числі і для будинків ОСББ, яким теплову енергію постачає МОТЕ, гарантовано здійснюється в опалювальний період та безперервно, що врегульовано ЗУ «Про житлово-комунальні послуги». Станом на сьогоднішній день дахові котельні ОСББ «Рів’єра Миколаїв», на балансі МОТЕ відсутні. Також відсутня достовірна інформація про обсяг, характер та необхідний час для вжиття заходів організаційного та технічного характеру, яких необхідно вжити при підготовці до опалювального сезону. З урахуванням зазначеного вище забезпечення безперервного постачання теплової енергії можливо лише після отримання котелень та вжиття підготовчих заходів.
  • Всі котельні МОТЕ забезпечені генераторами, що гарантує безперебійну роботу усіх об’єктів теплової генерації в опалювальний сезон та за умови ймовірних відключень світла. Обслуговування та заправка цих генераторів здійснюється власними силами підприємства із залученням ресурсів матеріального резерву міста.
  • За умови, якщо об’єкти теплової генерації ОСББ «Рів’єра Миколаїв» (котельні) будуть передані МОТЕ, на умовах господарського відання, вказані об’єкти (котельні) обслуговуватимуться та ремонтуватимуться власними силами підприємства (МОТЕ). При підготовці до опалювального сезону підприємство перевіряє всі котельні та теплові мережі, ремонтує та замінює обладнання, яке цього потребує. Початок підготовки до наступного опалювального сезону по об’єктах теплогенерації здійснюється одразу після завершення попереднього опалювального сезону.
  • Для всіх споживачів МОТЕ в категорії «населення»,  до скасування Мораторію на підвищення тарифів, встановленого Законом України №2479-ІХ від 19 серпня 2022 року, діє тариф 1999,08 грн/Гкал.
  • Законодавчо передбачено 2 види договорів для послуги з централізованого теплопостачання:
  • Договір колективного споживача з ОСББ, як з юридичною особою – тариф МОТЕ: 1999,08 грн/Гкал.;
  • Індивідуальний договір з кожним споживачем ( окремою квартирою чи приміщенням) –  тариф МОТЕ: 1999,08 грн/Гкал. плюс абонплата 42,02 грн щомісячно (абонплата за ведення кожного особового рахунку, розподіл нарахувань, друк квитанцій та їх доставка споживачам).

В даному випадку, модель договірних відносин обирають самі співвласники багатоквартирного будинку (будинків) на своїх загальних зборах, що врегульовано чинним законодавством України. За необхідності, департамент ЖКГ ММР приймає організаційну участь у подібних загальних зборах співвласників, надає всі необхідні консультації по порядку і процедурі проведення загальних зборів співвласників багатоквартирних будинків.